Waarom leren we wél allemaal fietsen?

Door Laurens Faessen – Business Development Manager Cure & Care.

Fietsen! we hebben het zelf allemaal geleerd. Heb je kinderen, dan heb je het waarschijnlijk ook je kinderen geleerd. Toen ik leerde fietsen ging dat met vallen en opstaan. Dat zal nu niet anders zijn. Toen ik ‘klein’ was, was er nog niet zo veel verkeer op de weg. Je kon toen nog leren fietsen gewoon in de straat in ’t dorp. Nu zoek je bij voorkeur eerst een stuk weg of grasveld waar je geen last hebt van andere ‘gebruikers’, of zij van jou! Met een helm op je hoofd en ook nog knie- en elleboogbeschermers aan – als je het nog veiliger wilt maken – ga je aan de slag. Met zijwielen is vallen zelfs een kunst. Je ziet dat kinderen die goed hun evenwicht hebben leren te bewaren, bijvoorbeeld op een loopfiets, die zijwieltjes vaak overslaan en daardoor sneller zelfstandig leren fietsen.

We besteden veel aandacht aan verkeersregels voordat we de openbare weg opgaan. Die moet je ook als fietser kennen, logisch toch? Je zult rekening moeten houden met anderen en je leert situaties inschatten en zelf keuzes maken. Je gaat steeds beter fietsen door het regelmatig te doen en je merkt ook dat een helm niet helpt als je op je knieën valt! Als de snelheid niet de juiste is kunnen overmoed of de angst om te vallen belemmerend werken op de voortgang en extra risicovol zijn. Het gaat of te snel waardoor je ‘valt’ en niet meer durft, of het gaat te langzaam waardoor je nooit echt op gang komt. Je wordt mogelijk zelfs onzeker. Je ervaring is van invloed op je succes!

Wat van wezenlijk belang is bij het leren fietsen is mijns inziens ook relevant bij de adoptie van nieuwe IT? Neem nu de juiste snelheid. Wie leert fietsen merkt dat het moeilijker is om je evenwicht te bewaren als je heel langzaam fietst. En stilstaan betekent onvermijdelijk met de voeten aan de grond of erger; ‘vallen’. Met de juiste snelheid is het gewoonweg makkelijker. Je gaat vooruit, je raakt vertrouwd, je leert sturen, bochten maken, stoppen, afstappen en weer opstappen (ook als je valt). In het begin wil je dat iemand je nog vasthoudt, maar met de juíste snelheid ben je rap zelf in staat om vooruit te komen, niet te snel maar ook niet te langzaam. En als je na verloop van tijd voldoende (zelf)vertrouwen hebt dan ga je de ‘echte’ weg op en ben je verkeersdeelnemer of, om in de metafoor te blijven: ‘professioneel gebruiker van de jou ter beschikking gestelde IT hulpmiddelen’, de adoptie is gelukt, je hebt zelf mede je tempo bepaald en je kan nu maximaal profiteren van het gemak en de voordelen. Naar de volgende versnelling en demarreren maar!

In de IT besteden we heel veel aandacht aan regels en veiligheid maar we hebben vaak geen veilig grasveldje, geen hand in de rug of alleen maar een doodlopend straatje om met nieuwe IT vertrouwd te raken. Maken we daarmee succesvolle adoptie niet te moeilijk? Houden we wel de juiste snelheid aan en kijken we voldoende naar het ‘adoptie-vermogen’ van de organisatie?

Digitale Transformatie is momenteel  ‘hot’ in alle branches en met het besef dat een groot deel van het succes in de uiteindelijke gebruikersadoptie zit, vraag ik me écht af: “als miljoenen Nederlanders goed hebben leren fietsen, waarom is het dan vaak zó moeilijk om medewerkers goed met IT te leren omgaan?”.

Met gebrek aan snelheid win je geen Tour de France dat is zeker, ga je (te) hard dan is dat nog lang geen garantie voor de overwinning, én: je belevingen zijn van invloed op succes! Wat voor de tour de France geldt, geldt mijns inziens ook voor het proces van Digitale Transformatie en gebruikersadoptie, je hebt een goede ploeg nodig om te winnen, alleen ga je misschien sneller maar samen kom je verder en win je wedstrijden. 

IT Adoptie is als samen leren fietsen. Open Line neemt u graag mee in het concept van eXperience Level Agreements (XLA), waarbij (gebruikers-)beleving voorop staat en verankerd is in de IT dienstverleningsafspraken. Meer weten? Download hier de XLA flyer en meldt u aan voor een van onze XLA workshops. 

Open Line B.V.

Wij gaan niet op uw stoel zitten maar wel naast u. Om u en uw business te begrijpen. Wat wilt u betekenen voor uw klanten en waar staat uw bedrijf of organisatie voor? Wat vindt u belangrijk? Natuurlijk geloven wij in onze veilige en kosteneffectieve cloud oplossingen en diensten, de voordelen van private cloud gecombineerd met public cloud, en dat data vooral niet te ver mag reizen, maar vertrouwen begint met een klik tussen mensen. Open Line Trusted Cloud - méér dan een Cloud oplossing

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.