“Waar gaan we heen met DaaS?”

Door Michel Stevelmans – Technical Sales Consultant

Die goede oude ‘mainframe-tijd’ van het gecentraliseerd computeren, ik heb ‘m nog meegemaakt. ’N werkpaard van IBM was ’t. Een batterij ‘domme’ terminals aangesloten op een centraal mainframe in het datacenter. Software verdeelde de capaciteit van het mainframe slim over de verschillende taken van de gebruikers zodat het net leek of er sprake was van gelijktijdige verwerking. Een gecentraliseerd ‘computing model’. Vergis je overigens niet, ‘mainframes’ zijn er nog steeds en spelen ook een belangrijke rol in de ontwikkelingen die vandaag de dag ‘hot’ zijn zoals: de cloud, ‘(big) data en analytics’ en security. In branches als financials en overheid. Maar wellicht daarover in een ander blog-artikel meer.

Ik was weer even terug in die tijd toen ik nadacht over de toekomst van DaaS (Desktop-as-a-Service), de ‘virtuele desktop’. Al lange tijd de standaard als het gaat om het aanbieden van een virtuele werkplek. We slagen er bij Open Line al vele jaren in om met een ‘smart’ combinatie van onze diensten en de technologie van partners als Citrix, Microsoft en Ivanti een DaaS oplossing te bieden die kan voldoen aan vrijwel iedere ‘use-case’. Hiermee aansluitend op de toenemende wens van gebruikers om overal te kunnen werken op een apparaat naar keuze. Gebruikservaring (user eXperience) is daarbij steeds meer leidend. In het verlengde daarvan zie ik dat we ook in onze dienstverleningsafspraken (SLA) een beweging maken naar het ‘managen van gebruikersbeleving’ en we dat in de dienstverleningsafspraken verankeren met ‘eXperience Level Agreements’ (XLA). (zie ook: Van SLA naar XLA). De gebruikersbeleving écht centraal! Maar voor nu even terug naar het onderwerp.

De voordelen van DaaS zijn evident als het gaat over veiligheid, device onafhankelijkheid en vereenvoudigd beheer. De desktop draait als ‘Virtual Machine’ (VM) in een aparte sessie van het OS (meestal Windows) op een server in het datacenter. Je kunt al die virtuele desktops beheren én beveiligen op één plek. Updates, patches, beveiligingsmaatregelen, hardware upgrades etc. vergen daarmee veel minder overhead. En het risico dat gebruikers iets doen waardoor zich een beveiligingsprobleem vormt neemt dramatisch af.

Wat ik momenteel ook zie is dat een andere vorm van op server gebaseerde computing sterk opkomt, een variant van cloud computing: ‘Software-as-a-service’ (SaaS). Iedereen met een simpele browser kan meedoen. Aanbieders onderhouden centraal de (cloud-)applicatie(s) en de dataopslag verschuift ook naar de cloud. Een groot voordeel van SaaS is dat dit als een ‘subscription model’ (pay-per-user / pay-per-use) kan worden afgenomen, er niets meer lokaal geïnstalleerd en beheerd hoeft te worden en dat een browser op het device van de gebruiker voldoende is om de toepassing te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld ook alle functionaliteit uit het Microsoft Office pakket verhuist naar de cloud (Office 365) en kan als een abonnementsdienst worden afgenomen, helemaal afgestemd op datgene wat de gebruiker aan functionaliteit nodig heeft.

“Waar gaan we dan heen met DaaS?”. Heeft DaaS nog toekomst?

Het antwoord is mijns inziens eenduidig. Als het gebruik van SaaS de overhand krijgt neemt de behoefte aan een DaaS oplossing af. Je hebt immers geen virtuele desktop nodig als de meeste applicaties kunnen worden gebruikt vanuit een browser én vanaf ieder device!

Ik zie de ‘toekomst’ van DaaS in het opgaan in een hybride model. De virtuele desktop maakt plaats voor een fysiek (mobiel) device, bijvoorbeeld op basis van Windows 10 (of welk platform dan ook) met een geschikte browser, beveiligd met encryptie, antivirus en beveiligingstechnieken uit de Microsoft Cloud (EMS). Functionaliteit kan als dienst worden afgenomen vanuit de publieke cloud (bijv. Azure) en de private cloud (Azure Stack vanuit het Open Line datacenter), veilig gecombineerd met branche specifieke SaaS toepassingen. Allemaal transparant én veilig met meer vrijheid voor de gebruiker. Het beheer van de fysieke devices vindt centraal plaats maar is sterk vereenvoudigd omdat alle data en applicaties uit de cloud komen. Met de vele voordelen van de nieuwe ontwikkelingen toch ook weer een beetje terug naar een gecentraliseerd computing model, het idee van het mainframe!

Reageren op dit artikel kan met onderstaand formulier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.