Linux heeft m’n hart gestolen, ik maakte van m’n werk mijn hobby.. èn waarom werken bij Open Line me tóch is gaan bevallen…

Door Maurice Leeflang – Linux Specialist bij Open Line

MauriceLeeflang

Zoals zoveel jongens ben ik van jongs af aan al bezig met techniek. In mijn geval vooral met programmeren. In deze tijd is het dan niet al te moeilijk om van je hobby je werk te maken. Maar het is wél moeilijk om je werk daarna ook blijvend je hobby te laten zijn. Want daarvoor is meer nodig dan een baan waarin je met code aan de slag kunt én, je hebt niet altijd alles zelf in de hand.

Waarom leuk werk toch vervelend kan zijn…
Ik ken best veel mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Ik ken er een stuk minder die dit ook jarenlang leuk zijn blijven vinden. En dat komt denk ik doordat bij werk vaak ook allerlei verplichtingen horen waarvan je je als medewerker afvraagt wat het toevoegt. Denk aan het maken van allerlei rapportages waar niemand echt iets mee doet. Of aan stalorders van het management die jouw processen alleen maar verstoren in plaats van bevorderen. En dan heb je binnen een bedrijf vaak ook nog eens te maken met collega’s die nooit eens een stapje extra zetten als dat wordt gevraagd. En dat komt vaak simpelweg doordat zij alle lol en daarmee alle energie verloren zijn. Zo kan een baan die je in de basis heel leuk vindt toch heel vervelend worden.

Als Linux-man gaan werken voor een ‘Windows-hoster’… ‘No way’ (dacht ik eerst).
Ik geef toe, dat was best spannend, ik hàd namelijk al een leuke baan. En Open Line staat (inmiddels weet ik onterecht) bekend als Cloud dienstverlener met een vooral Windows gebaseerd dienstenpakket. Als Linux-man dacht ik: ‘mijn afdeling en werk gaan nu over naar Open Line! Dat is niet primair mijn keuze. Hoe zal dat gaan lopen’? Ik zag mezelf gewoon niet werken in een wereld met gesloten broncodes zodat je nooit precies weet hoe de code in elkaar steekt. En ik zie mezelf al helemaal niet met een helpdesk bellen om een probleem op te lossen. Ik gedij gewoon goed in een open source wereld, waar een hele community beschikbaar is om je te helpen als je ergens vastloopt. Ik vind het zelf ook veel te leuk om mijn eigen kennis met anderen te delen. Want juist door samen te werken met mensen die je helemaal niet kent, wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik voel dat ik zo’n cultuur nodig heb om zelf ook steeds beter te worden. Steeds weer nieuwe dingen ontdekken, dezelfde problemen steeds weer net wat slimmer oplossen. Dát is waar ik gelukkig van word. En dat is dus ook wat ik zoek en zocht in mijn werk.

Altijd op zoek naar effectiviteit en efficiency
En wat schetste mijn verbazing? Open Line begrijpt dit en doet er alles aan om die intrinsieke motivatie van medewerkers aan te wakkeren. Ik ben zelf overigens de eerste die het toegeeft: geeks die avonden lang thuis zitten te klooien, zijn niet altijd de meest makkelijke mensen om mee samen te werken. Ze lijken voor de buitenwereld vaak contactgestoord. En ze hebben allemaal een gebruiksaanwijzing. Kijk, sommige mensen zijn net een kameleon, zich voortdurend aanpassend aan wat de buitenwereld van hen verwacht. Dat is voor managers fijn, want zij zullen klakkeloos hun aanwijzingen opvolgen. Anderen zijn minder geneigd die stalorders op te volgen. Niet omdat ze per sé eigenwijs zijn, maar omdat ze weten dat hun weg veel efficiënter en effectiever is. Ze slagen er alleen niet altijd in om aan het management duidelijk te maken waarom die weg zoveel sneller is, simpelweg omdat dit type mens meestal niet bekend staat om zijn communicatieve vaardigheden. Als een manager te weinig luistert en te weinig nieuwsgierigheid toont, maar zijn eigen zin ‘doordrijft’, dan blijven volgens mij de prachtigste kansen onbenut. Geeft hij echter ruimte en stimuleert hij medewerkers om de kortste weg te vinden, dan ontstaan de prachtigste oplossingen.

Gemoedelijke sfeer geeft vrijheid aan eigen initiatief
Managers zijn bij Open Line  – zoals het hoort vind ik – ondersteunend aan medewerkers. Ze spelen een faciliterende rol en zorgen ervoor dat iedereen in het team zich zo veel mogelijk prettig voelt. Bovendien zijn de managers in dit bedrijf net zo nieuwsgierig naar nieuwe technologie als de programmeurs, testers en beheerders. Linux is vrij nieuw voor Open Line en ze vinden het leuk om met ons (mij) te sparren, ze zijn nieuwsgierig naar de ontwikkelingen die wij zien. Je raakt bij Open Line dus niet gefrustreerd omdat managers niet luisteren.

Speelt de locatie van het hoofdkantoor – Maastricht Airport – nog een rol? Ik woon en werkte al jaren in Rotterdam en voor Open Line werk ik nu vanuit het kantoor in Capelle aan de IJssel, dus ik denk het wel. Ik hou van de ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit hier in het Rotterdamse. Maar in de Randstad kunnen mensen ook vrij hard zijn in de omgang. Limburgers zijn daarin haast tegenpolen. Dit ’tegengeluid’ druppelt ook langzaam een beetje door in onze vestiging in Capelle. De sfeer bij Open Line is gemoedelijk en juist daarom voelt iedereen ook hier steeds meer de vrijheid om met eigen initiatief te komen. Het is voor mij ’the best of both worlds’ geworden: hard werken in een vriendschappelijke én stimulerende sfeer. Zo halen we het beste in elkaar naar boven.

Ben je nieuwsgierig geworden? Open Line heeft regelmatig open vacatures (zie Werken Bij Open Line) of schrijf een open sollicitatie, wie weet krijg jij ook de kans om van je werk (een beetje) je hobby te maken…

Open Line B.V.

Wij gaan niet op uw stoel zitten maar wel naast u. Om u en uw business te begrijpen. Wat wilt u betekenen voor uw klanten en waar staat uw bedrijf of organisatie voor? Wat vindt u belangrijk? Natuurlijk geloven wij in onze veilige en kosteneffectieve cloud oplossingen en diensten, de voordelen van private cloud gecombineerd met public cloud, en dat data vooral niet te ver mag reizen, maar vertrouwen begint met een klik tussen mensen. Open Line Trusted Cloud - méér dan een Cloud oplossing