Patiëntenportaal en VNA in één omgeving en als dienst; het kan écht

Patiëntinformatie is al jaren versnipperd over allerlei systemen: ZIS/EPD, ECD, HIS, AIS en ga zo maar door. Dat is zo in de keten, binnen één organisatie, zoals een ziekenhuis, en zelfs binnen één medisch specialisme. Want de meeste medische specialismen werken met meerdere diagnostische systemen die allemaal hun eigen (beeld)opslag hebben. Vind je het gek dat je als patiënt zelf met een DVD onder de arm naar een ander ziekenhuis moet als je wordt doorverwezen of een second opinion wilt? Waarom lukt het maar niet om data beter te delen over de hele zorgketen? En is daar wat aan te doen? 

Ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgverleners realiseren zich steeds beter dat de data in hun EPD’s en ECD’s niet van hen is, maar van hun patiënten en cliënten. Ze bieden dan ook steeds vaker patiënten- of cliëntenportalen aan. Die omgevingen zijn echter nog niet geïntegreerd in een Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO) en dat betekent dat de patiënt straks al snel vijf of zes portalen heeft: ziekenhuis, huisarts, fysiotherapeut, tandarts, apotheek. Daarom is het goed dat Medmij een PGO-standaard ontwikkelt, maar het ontbreekt aan versnelling en brede toepassing.  

Gebrekkige data-uitwisseling in de keten 

Hetzelfde geldt voor uitwisseling van data tussen ziekenhuizen en andere zorgverleners. IHE maakt zich al jaren hard voor standaarden, zodat data eenduidig met ieder systeem uitwisselbaar, in te lezen en te interpreteren is. Door middel van XDS is een infrastructuur ontwikkeld om veilig (medische) data te kunnen uitwisselen, maar de implementatiekosten hiervan zijn hoog. Er zijn ook enkele succesvolle regionale initiatieven, maar de echte tractie ontbreekt nog steeds.  

Nog geen 360 graden blik binnen een medisch specialisme 

Ziekenhuizen kijken behalve naar ketenzorg ook naar hoe ze de informatie-uitwisseling tussen artsen in eigen huis kunnen verbeteren. Ze rekenen massaal aan de businesscase voor een VNA (Vendor Neutral Archive). Daarmee is het mogelijk om  alle diagnostische data op één platform op te slaan en via één interface toegankelijk te maken, zodat artsen niet eerst vijf verschillende systemen hoeven te openen om een integraal beeld te krijgen. De investeringen zijn hoog, waardoor implementaties nu nog vaak op de lange baan worden geschoven. Of er wordt – weer – gekozen voor suboptimale oplossingen. 

Toevlucht tot onveilige apps 

Dan is er nog de categorie apps die een eind maken aan het onveilige gebruik van Whatsapp door artsen en verpleegkundigen. Meerdere softwareontwikkelaars richten zich op dit terrein, met oplossingen die op zich waardevol zijn, maar nog niet breed worden geïmplementeerd. En dus blijven zorgverleners de praktische voordelen van Whatsapp verkiezen boven de privacygevaren die hiermee verbonden zijn. 

Ecosysteem als antwoord op deeloplossingen 

Is het niet mogelijk om een oplossing te ontwikkelen die al deze deelsystemen combineert? En die bovendien snel te implementeren is en geen torenhoge investeringen vergt? Ja, die mogelijkheid is er als diverse partijen met elkaar gaan samenwerken in een ecosysteem. Dat is precies wat wij – Open Line en Mitch&Mates – hebben gedaan. Open Line is een cloudspecialist met jarenlange ervaring in de zorg. Mitch&Mates weet hoe je verschillende bouwstenen aan elkaar moet koppelen en moet samensmelten tot één omgeving. In dit geval zijn die bouwstenen het informatie-uitwisselingsplatform Vitaly van Parsek, het VNA van Hyland en een samen met de Connected Data Group ontwikkeld big data analytics platform. Deze omgeving maakt het mogelijk dat alle typen medische data, zelfs zeer omvangrijke beeldbestanden, op een veilige manier kunnen worden samengebracht, geanalyseerd en toegankelijk gemaakt.  

Pay per use als antwoord op investeringsvraagstuk 

Wij bieden deze dienst aan op abonnementsbasis: VNA-as-a-Service, Verwijsplatform-as-a-Service, Analytics-as-a-Service. Zorgverleners hoeven daardoor niet te investeren in een duur platform, ze betalen naar gebruik.  

Meer weten? Lees dan hier de whitepaper: Eenvoudig naar een Integraal Zorgplatform? Kies voor de cloud.

OpenLine Logo - All-Black - TC

Open Line B.V.

Wij gaan niet op uw stoel zitten maar wel naast u. Om u en uw business te begrijpen. Wat wilt u betekenen voor uw klanten en waar staat uw bedrijf of organisatie voor? Wat vindt u belangrijk? Natuurlijk geloven wij in onze veilige en kosteneffectieve cloud oplossingen en diensten, de voordelen van private cloud gecombineerd met public cloud, en dat data vooral niet te ver mag reizen, maar vertrouwen begint met een klik tussen mensen. Open Line Trusted Cloud - méér dan een Cloud oplossing

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.