Big data in UMC’s: Breng IT en de business bij elkaar

Big data in UMC’s: samenspel tussen onderzoekers, medici en analytics 

Big data analytics in de zorg is nu nog vooral het speelveld van medisch onderzoekers. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar welke genetische foutjes aanleiding zijn voor het ontstaan van welke ziekten. In de klinische praktijk wordt deze kennis nog nauwelijks toegepast, al is dat wel het uiteindelijke doel. Personalized medicine is de stip op de horizon. Een flexibel analytics platform in de cloud kan die stip op de horizon dichterbij brengen. Niet alleen omdat zo’n platform de stap van pilot naar klinische praktijk versnelt (Een flexibel data analytics platform in de praktijk), ook omdat onderzoek en de klinische praktijk dichter bij elkaar komen. 

Medisch specialisten zijn behoudend 

Bij het verkennen van de route die een (academisch) ziekenhuis moet afleggen op weg naar personalized medicine zijn vier bloedgroepen betrokken: onderzoekers, medisch specialisten, IT-specialisten die de benodigde IT-infrastructuur en analytische tools beschikbaar stellen en data scientists die helpen bij de analyses. Ze werken in verschillende werelden en spreken daardoor een andere taal. Bovendien is er nog de patiënt. Het gaat immers om zijn of haar data. En dus zou het logisch zijn om ook patiënten te betrekken bij dit vraagstuk.  

In de wereld van IT is alles strak georganiseerd. Beschikbaarheid en betrouwbaarheid van infrastructuur en software zijn key. Dat betekent dat je niet maar zo iets kunt veranderen, puur om even te testen wat er dan gebeurt. 

Die gedachtegang sluit goed aan bij die van de medisch specialisten. Hun voornaamste zorg is patiëntveiligheid. Net als IT-afdelingen werken zij volgens vaste protocollen en zullen pas een innovatie toepassen – bijvoorbeeld een nieuwe behandeling – als deze bewezen effectief is.  

Onderzoekers zijn experimenteel 

De werkwijze van researchers staat daar haast lijnrecht tegenover. Research valt of staat met een innovatieve mindset. Onderzoekers gaan experimenteel te werk. Dat vereist een flexibele instelling waarbij het plan van aanpak snel verandert als blijkt dat iets niet werkt of juist heel goed. Natuurlijk is het belangrijk om goed vast te leggen hoe je tot het resultaat bent gekomen omdat het onderzoek herhaalbaar moet zijn. Maar je moet als onderzoeker – in tegenstelling tot medisch specialisten – van gebaande paden afwijken om tot nieuwe inzichten te komen. Innovatie betekent per definitie risico’s nemen en experimenteren. 

Dat geldt ook voor data scientists. Ook zij hebben innovatie hoog in het vaandel staan en durven buiten de vaste kaders te denken. Hoewel data scientist nog geen veelvoorkomende functie in ziekenhuizen is, doet het beroep steeds meer zijn intrede in de zorg.  

Werelden komen bij elkaar 

De verschillende werelden en werkwijzen komen in academische ziekenhuizen nu steeds dichter bij elkaar. Zeker in ziekenhuizen die aan de slag gaan met big data analytics. Een voorbeeld is het Prinses Máxima Centrum, waar onderzoek en de klinische praktijk nauw verweven zijn. Het Prinses Máxima Centrum stelt zich als doel dat er geen kinderen meer overlijden aan kanker. Om dat doel te bereiken is het belangrijk dat nieuwe inzichten in kinderoncologie zo snel mogelijk naar de kliniek worden gebracht. Dat vereist dat medisch specialisten en onderzoekers zich in elkaars belangen en denkwijzen gaan verdiepen. Ze moeten zich in de andere zienswijze kunnen verplaatsen zodat ze samen tot een nog beter resultaat komen.  

Big data analytics als katalysator  

Big data analytics is een katalysator van deze ontwikkeling. Het vormt de brug tussen onderzoek en de klinische praktijk. Onderzoekers konden altijd hun eigen gang gaan, vaak met een eigen IT-infrastructuur die puur bedoeld was voor research en hun eigen analytische tools. Ze stonden ver af van de klinische praktijk. Maar nu de roep om snellere toepassing van nieuwe inzichten steeds groter wordt, zal er steeds meer onderzoek gaan plaatsvinden op klinische data. Andersom zullen nieuwe inzichten sneller in de praktijk worden getoetst, wat vaak weer leidt tot nieuwe onderzoeksvragen. 

Flexibel dataplatform brengt kliniek en onderzoek bij elkaar 

Een flexibel dataplatform vormt de brug tussen beide werelden. Een dataplatform dat onderzoekers in staat stelt om klinische data die is geanonimiseerd of gepseudonimiseerd vrij te gebruiken voor hun research. En dat medisch specialisten in staat stelt om de gevonden inzichten snel toe te passen in de praktijk. Bijvoorbeeld inzichten bij welke groepen patiënten behandeling A beter aanslaat en bij welke patiënten behandeling B. Het wordt in deze nieuwe wereld de rol van IT en data scientists om gebruikers – met name de medisch specialisten – te trainen in het zelf ontwikkelen van voorspellende algoritmen of dashboards die data uit meerdere bronnen in één overzicht combineren.  

The future is here 

Voordat we met z’n allen spraken over de digitale transformatie was de uitspraak hot: ‘every company will be a software company’. Marc Andreessen heeft gelijk gekregen met zijn essay uit 2011: Software is eating the world. Deze ontwikkeling is tegelijkertijd dé driver van de digitale transformatie. The future is here? 

Wilt u weten hoe een flexibel dataplatform eruit ziet? Lees hier de blog over de onderdelen waar zo’n platform uit bestaat. Of download de whitepaper

     

Open Line B.V.

Wij gaan niet op uw stoel zitten maar wel naast u. Om u en uw business te begrijpen. Wat wilt u betekenen voor uw klanten en waar staat uw bedrijf of organisatie voor? Wat vindt u belangrijk? Natuurlijk geloven wij in onze veilige en kosteneffectieve cloud oplossingen en diensten, de voordelen van private cloud gecombineerd met public cloud, en dat data vooral niet te ver mag reizen, maar vertrouwen begint met een klik tussen mensen. Open Line Trusted Cloud - méér dan een Cloud oplossing

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.