And the band played on | De HIMSS 2019 – dag 2

Door Laurens Faessen – Manager Technical Sales | Business Development Manager Healthcare bij Open Line.

HIMSS 2019 in Orlando Florida| Een jaarlijks terugkerend evenement dat 40.000+ gezondheids-IT-professionals, clinici, managers uit de IT en -healthcare en leveranciers uit de hele wereld bij elkaar samenbrengt. Sprekers van wereldklasse, geavanceerde IT-producten voor de gezondheidszorg en uitgebreide netwerkmogelijkheden zijn kenmerken van deze toonaangevende conferentie. Ook Open Line is regelmatig op de HIMSS te vinden. ‘Champions of health unite’ is dit jaar het thema. 

Een verslag van dag-2 van de HIMSS 2019. ‘more to come’…

Dag 2

Dag 2 van de HIMSS is eigenlijk dag 1 van de officiële HIMSS. “Huh?” zie ik u denken. “Dag 2 van dag 1?” Het klinkt gek maar het is zo. Gisteren was de officiële opening met, hoe kan het ook anders de Opening Keynote Session. De Dutch community kon niet wachten en had een dag eerder al een programma waarvan ik in mijn vorige bijdrage al kort verslag heb gedaan.

Everything is big

Na een stevig Amerikaans ontbijtje gingen we op pad naar het Orange County Convention Centre. Veel stelt dat niet voor want het hotel ligt tegenover het Convention Center en via de zogenaamde Sky Bridge, wandel je in 3 minuten naar de ‘overkant’. “Everyhting is big in America, you know”, en dat geldt zeker voor het Convention Centre in Orlando. Het is het op één na grootste Convention Centre van de VS met een vloeroppervlakte van 6.500.000 m2, verdeeld over een North, South en West Building. Waar het East building is gebleven weet ik ook niet, ze zeggen dat de wijzen uit het oosten komen, zeker weten doe ik het niet! Er worden 230 events per jaar georganiseerd en er lopen jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers. Dat laatste valt me eigenlijk nog mee, als je bedenkt dat er alleen al op de HIMSS ongeveer 45.000 bezoekers uit 93 landen aanwezig zijn. Maar genoeg over het Convention Centre.

And the band played on

De opening keynote werd ingeleid door een ‘band van vijf’ die, geïnspireerd door de Bohemian Rhapsody film en ondersteund door een Gospel koor, een kort repertoire van “We Will Rock You” tot en met “We are the Champions” zong. Daar was ongetwijfeld over nagedacht want het thema van de Opening keynotes was: ‘Champions of Health unite’. Volgens goed Amerikaans gebruik vlogen de “are you ready’s?”, “Helloooo’s!”, “Goooood Morning’s” als zoete broodjes over het podium. Het had een hoog klap gehalte en een oproep om vooral Champion te blijven en te worden. Na de opening een paneldiscussie waarin de panelleden elkaar roemden en eerden. Verder wat mij betreft niets spannends.

Netwerkgeneeskunde en governance

Vervolgens hebben we de eerst stappen op de beursvloer gezet en als een soort wielrenner het parcours verkend. Morgen gaan we er echt voor en gaan we op basis van de verkenning van vandaag op bezoek bij de stands waarvan ik nu denk dat ze de moeite waard zijn. In de middag lopen we weer terug naar het Hotel waar weer sessies van de Dutch Community plaatsvinden. De middagsessies was een samenwerking tussen MUMC, KPMG en Intersystems. Joep Veraart, CMIO van Maastricht UMC+ (MUMC) hield een betoog over de Netwerkgeneeskunde. Datastandaardisatie is daarbij een belangrijk middel om informatie tussen verschillende zorgpartijen en de patiënten uit te kunnen wisselen. Dat is dan op zich weer een harde randvoorwaarde om te komen tot netwerkgeneeskunde. Opvallend in het verhaal: MUMC is al klaar voor de toekomst maar de infrastructuur, netwerken en IT van veel organisaties in de regio en de keten zijn niet op gelijk niveau en dus gebeurt er nog te weinig om de goede zaak echt te kunnen dienen. Vervolgens was het woord aan Intersystems, wiens spreker, David Hancock, met enkele voorbeelden uit het Verenigd Koninkrijk inzicht gaf in de mogelijkheden van een platform op het gebied van informatie-uitwisseling. Verhalen die gelukkig geen hinder zullen hebben van een harde of een zachte Brexit. De afsluitende presentatie kwam van KPMG. Anna van Poucke, sectorleider KPMG Health bracht een helder verhaal over (digitale) transformatie in de zorg en Governance. Kernpunten in de huidige transformatie zijn: (1) Medische specialistische zorg slibt dicht; (2) Niets doen is geen optie; (3) Verandering gaat te traag; (4) Warme transformatie is nodig. Anna schetste vervolgens de ontwikkelingsrichting van het zorglandschap dat globaal gezien twee kanten op gaat. Er zal concentratie en spreiding plaats vinden. Concentratie van complexe zorg naar ca. 30 hoogcomplexe-interventiecentra en spreiding in de zin van samenwerking vaan VVT, 1e lijn en ziekenhuizen richting zorgcentra en huis. Goede voorbereiding van de transformatie door de zorgorganisaties is cruciaal. De thema’s die geadresseerd moeten worden zijn: zorgportfolio, financiering en investeringen, vastgoed en IT portfolio en workforce. De presentatie gaf genoeg huiswerk aan organisaties in de zorg en wat betreft governance geeft de opmerking:

“er is niet één oplossing voor de beste governance”

…aan, dat het huiswerk niet simpel te maken is. Morgen gaan we verder met een verhaal van Bernhoven. Een organisatie die ingezet heeft op transformatie en die al een heel eind op weg is. Ik ga met veel interesse kijken en luisteren…

Laurens Faessen | LinkedIn

Eenvoudig naar een integraal zorgplatform?

Open Line B.V.

Wij gaan niet op uw stoel zitten maar wel naast u. Om u en uw business te begrijpen. Wat wilt u betekenen voor uw klanten en waar staat uw bedrijf of organisatie voor? Wat vindt u belangrijk? Natuurlijk geloven wij in onze veilige en kosteneffectieve cloud oplossingen en diensten, de voordelen van private cloud gecombineerd met public cloud, en dat data vooral niet te ver mag reizen, maar vertrouwen begint met een klik tussen mensen. Open Line Trusted Cloud - méér dan een Cloud oplossing

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.