“Mag ik kritisch zijn? Ja dat mag ik.” | HIMSS 2019 – Dag 4

HIMSS 2019 in Orlando Florida| Een jaarlijks terugkerend evenement dat 40.000+ gezondheids-IT-professionals, clinici, managers uit de IT en -healthcare en leveranciers uit de hele wereld bij elkaar samenbrengt. Sprekers van wereldklasse, geavanceerde IT-producten voor de gezondheidszorg en uitgebreide netwerkmogelijkheden zijn kenmerken van deze toonaangevende conferentie. Ook Open Line is regelmatig op de HIMSS te vinden. ‘Champions of health unite’ is dit jaar het thema. 

Een verslag van dag-4 van de HIMSS 2019.

Door Laurens Faessen – Manager Technical Sales | Business Development Manager Healthcare bij Open Line.

Dag 4

Na nog een laatste keer een Amerikaans ontbijt, je koffer inpakken en uitchecken, heeft zo’n laatste dag toch een beetje iets van ‘geen vlees, geen vis’. Je hebt niet alle tijd van de wereld meer om van alles en nog wat te doen omdat je rekening moet houden met vervoer naar het vliegveld. Laat die rit naar Orlando International Airport nou net dreigen vast te lopen rond het tijdstip dat we op het vliegveld moeten zijn. Over dat ritje later meer trouwens.

Gelukkig hadden we nog enkele afspraken, die achteraf zeer nuttig bleken te zijn. Hierdoor kregen we de ochtend toch goed gevuld en was er een paar uur voor vertrek nog even tijd om naar de Millenia Mall te gaan. Een Mall is een niets anders dan een groot, – ik schreef het al eerder: ‘dus groot is ook echt groot’ – winkelcentrum. Toevallig was het deze donderdag Valentijnsdag waardoor de Mall een hoog gehalte aan hartjes en “Happy Valentines-day wensen” had. Voor drie ‘stoere’ mannen in een winkelcentrum niet echt een geweldige ambiance. Wat mij betreft geldt overigens dat het grote argwaan zou opwekken als ik met een Valentijnsgeschenk thuis zou komen omdat ik zoiets nog nooit gedaan heb. Dus ook in Orlando heb ik deze verleiding aan mij voorbij laten gaan. Dit alles heeft natuurlijk niets met de HIMSS te maken. Maar in dit laatste verslag toch ook nog even een terugblik op de HIMSS 2019.

De belangrijkste vraag: was het nuttig / zinvol?

Mijn antwoord op deze vraag is tweeledig. Het was zeer nuttig daar waar het gaat om diverse afspraken die we hebben gehad met onze (technologie) partners. Door de aanwezigheid van een aantal partners hebben we meer en gemakkelijker tijd gevonden om belangrijke zaken te bespreken. Dat gaat toch beter als je met z’n allen van huis bent en niet wordt opgeslurpt door de waan van de dag. We hebben ook tijd kunnen besteden aan klanten die in Orlando aanwezig waren. Daarvoor geldt óók dat het in Nederland vaak lastig(er) is om een afspraak gepland te krijgen. Op de beurs loop je elkaar tegen het lijf of treft je elkaar op een netwerkborrel of lunch en is er geen agenda-drempel.

Informatiewaarde

Wat betreft de informatiewaarde van de HIMSS zelf: ben ík er spectaculaire dingen tegengekomen? Daar kan ik na mijn vierde jaar HIMSS van zeggen dat het toch steeds meer van hetzelfde wordt. Natuurlijk is het allemaal groot en indrukwekkend en in het programma van de Dutch Community zitten goede en minder goede presentaties, maar kun je deze informatie nou echt alleen maar presenteren tijdens de HIMSS? En moeten hiervoor 200 personen vanuit Nederland de oversteek maken naar de USA? Op de beurs is het steeds vaker meer van hetzelfde of zaken zijn voor de Nederlandse markt niet of minder relevant. Dat het minder wordt blijkt ook wel uit de stand van IBM Watson die steeds kleiner wordt. Zelf denk ik ook dat de verhouding: zorgorganisaties en zorg en IT ‘partners’, zeker binnen het Dutch Community event, niet meer in de juiste verhouding staat. Let wel, we zijn zelf natuurlijk ook partner, dus we dragen bij aan deze scheve verhouding, maar toch vraag ik me serieus af of de formule nog wel de juiste is. Of, zoals Mart Smeets zou zeggen: “Mag ik kritisch zijn? Ja dat mag ik.”

Gaan om te gaan…..daar mag u zelf iets van vinden.

Ben je als zorginstelling op zoek naar een specifieke oplossing waarvan je weet dat er aanbod op de beurs is, dan valt er altijd wel wat te halen. Heb je, zoals een van de academische ziekenhuizen, een op maat gemaakt programma voor een aantal dagen HIMSS en gaat dat programma een heel stuk verder dan alleen netwerken en beursbezoek, dan kun je ongetwijfeld veel uit een bezoek halen. Maar ernaartoe gaan om het ernaartoe gaan of om te kunnen zeggen dat je er geweest bent, mwah, dat lijkt mij dan wel wat “overrated”. Dan zou de vraag: “welke bijdrage levert een bezoek aan de HIMSS nu op?”, een heel terechte zijn. Let wel; een eerste bezoek is en was voor mij indertijd indrukwekkend en levert zonder twijfel nieuwe inzichten en nieuwe energie op. En medewerkers op pad sturen en ze op die manier ook te belonen voor inspanningen en/of omdat het past bij de functie of rol in de organisatie is ook nog steeds een zeer valide reden om naar de HIMSS te gaan. Netwerken met collega’s van andere zorginstellingen en van elkaar leren in een omgeving die losser dan thuis is, en zonder afspraak! levert ook veel nieuwe inzichten op. Wat mij betreft hoeft niemand thuis te blijven overigens! Maar gaan om te gaan…..daar mag u zelf iets van vinden.

De ‘Open Line oogst’

Samenvattend: voor Open line was het een zeer succesvol event omdat we diverse zaken hebben kunnen bespreken met onze partners. Zaken die bepalend zijn voor onze strategie in de Healthcare. We hebben diverse vervolgafspraken kunnen maken op diverse onderwerpen en we hebben ook tijd gehad om andere leuke dingen te doen. Ga ik volgend jaar weer? Ik had dit jaar al mijn twijfels en die twijfels zijn ondanks dat het succesvol was, niet kleiner geworden. Maar zoals gezegd, dat is enkel mijn persoonlijke gedachte. Voor iedereen valt er iets anders te halen (of te brengen). Misschien is HIMSS Europe op korte termijn een prima alternatief waardoor we wel nog met z’n allen een paar dagen ertussenuit zijn, maar niet meer de grote plas over hoeven.

Het blijft een kwestie van geduld

Ik begon mijn verhaal over het ritje naar het vliegveld. We hadden rekening gehouden met een overvolle Highway en hadden genoeg tijd gereserveerd om ‘aan te rijden’. We zouden dat ritje maken met de huurauto van onze grote roerganger Jo. We hadden in de afgelopen week al vaker gebruik gemaakt van de gehuurd Ford Mustang Cabrio (wat overigens een vette bak is volgens mijn zoon). Maar ook toen bleek al dat dit niet de meest comfortabele auto is om meer dan 2 personen mee te vervoeren. U weet wel, iets met sardientjes en een blik. Daar kwamen we al achter toen we een keer met 5 man in de auto plaatsnamen. Bij ons vertrek bleek het niet zo eenvoudig om 3 rugzakken, 3 koffers, 1 golftas inclusief 3 mensen van vlees en bloed in de Mustang te stouwen. Na allerlei wiskundige berekeningen, zeven keer passen en meten bleek de enige oplossing om 2 koffers op de achterbank te stouwen en 1 koffer op de schoot van de bijrijder mee te nemen. Met het dak ‘eraf’ en toch minder verkeer op de Highway dan gedacht, kwamen we ruim op tijd aan op het vliegveld. De vlucht naar Frankfurt verliep soepel en na een korte rit met de auto stonden we vrijdagmiddag weer voor onze eigen deur. De HIMSS 2019 zit erop. Wie weet volgt er dit jaar (Helsinki) of volgend jaar (opnieuw Orlando) weer een verslag. Voor nu is het eerst bijkomen van de Jetlag en gereedmaken voor Carnaval. Want het is en blijft een kwestie van geduld.

Laurens Faessen | LinkedIn

Open Line B.V.

Wij gaan niet op uw stoel zitten maar wel naast u. Om u en uw business te begrijpen. Wat wilt u betekenen voor uw klanten en waar staat uw bedrijf of organisatie voor? Wat vindt u belangrijk? Natuurlijk geloven wij in onze veilige en kosteneffectieve cloud oplossingen en diensten, de voordelen van private cloud gecombineerd met public cloud, en dat data vooral niet te ver mag reizen, maar vertrouwen begint met een klik tussen mensen. Open Line Trusted Cloud - méér dan een Cloud oplossing

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.